Logo bg.boatexistence.com

Рядки ли са gyromitra esculenta?

Съдържание:

Рядки ли са gyromitra esculenta?
Рядки ли са gyromitra esculenta?

Видео: Рядки ли са gyromitra esculenta?

Видео: Рядки ли са gyromitra esculenta?
Видео: CS50 2013 - Week 4 2024, Може
Anonim

Gyromitra отравянията са рядкост в Испания, поради широко разпространената практика на сушене на гъбите преди приготвяне и консумация, но има процент на смъртност от около 25%. Смъртоносната доза на gyromitrin е оценена на 10–30 mg/kg за деца и 20–50 mg/kg за възрастни.

Къде се намират Gyromitra esculenta?

Въпреки че е по-изобилна в планинските и северните иглолистни гори като Сиера Невада и Каскадната верига в северозападната част на Северна Америка, Gyromitra esculenta се среща широко из целия континент, на юг до Мексико.

Можете ли да ядете Gyromitra esculenta?

Докато някои експерти по Gyromitra ще кажат, да, всички gyromitra са годни за консумация, а някои като Gyromitra caroliniana дори не трябва да се варят преди ядене, всички ще се съгласят G esculenta винаги трябва да се вари, ако ще се яде.

Можете ли да ядете гъба от телешки мозък?

Гъбата Gyromitra esculenta минава под много псевдоними – фалшив сморчок, гъба на тюрбана, слонски уши и може би най-визуално описателната: мозъчна гъба. Името на вида „esculenta“идва от латинската дума за ядлива, но в непреработената си форма гъбата може да бъде доста отровна.

Какво ще се случи, ако изядете фалшив моръл?

Какви са симптомите на заболяване от ядене на фалшиви сморчки? Симптомите включват гадене, повръщане, коремна болка, диария, виене на свят, главоболие, мускулни крампи, подуване на корема и умора. Нелекувани, хората могат да развият объркване, делириум, гърчове и кома.

Препоръчано: